CABINET MEDICAL ENDOCRINOLOGIE SI ECOGRAFIE

Dr. Mihaela Ciolac

 medic primar endocrinolog - peste 30 ani experienta in medicina!

 

Prima pagina    Glanda tiroida    Osteoporoza    Infertilitatea    Menopauza

 

   

DESPRE MENOPAUZA

Boli cardiovasculare
Inainte de menopauza, femeile sunt mai putin expuse decat barbatii la bolile cardiovasculare. Dupa aceasta perioada insa,  riscul aparitiei unei boli cardiovasculare creste odata cu varsta.
Riscul individual depinde de prezenta anumitor factori:
» tabagismul
» excesul ponderal
» antecedentele familiale de boli cardiovasculare
» diabet, hipertensiune arteriala sau un nivel ridicat de colesterol
» viata sedentara
Bolile cardiace constituie principala cauza a mortalitatii atat la femei cat si la barbati. Dar se pot lua masuri pentru a reduce riscurile de aparitie a acestor boli. Masurile de prevenire constau in renuntarea la fumat, controlarea hipertensiunii arteriale, efectuarea de exercitii fizice cu regularitate, adoptarea unei diete sarace in grasimi saturate si in consumul de cereale integrale, fructe si legume.

Incontinenta urinara
Pe masura ce vaginul si uretra isi pierd elasticitatea, apare senzatia imperioasa de a urina si pierderea necontrolata de urina in timpul eforturilor (stranut, ras, ridicarea greutatilor, etc.)

Cresterea in greutate
In perioada post-menopauza femeile au tendinta de a lua in greutate. Pentru a va mentine greutatea de dinainte de menopauza, va trebui sa mancati mai putin (cu 200 – 400 calorii pe zi) si sa faceti mai mult sport.

Terapia cu estrogen este o varianta lipsita de riscuri pe termen scurt, dar numeroase alte terapii sunt disponibile pentru reducerea simptomelor datorate menopauzei si pentru mentinerea sanatatii in timpul acestei perioade importante.

Consecintele si complicatiile menopauzei pot fi:

Terapia hormonala a fost folosita pe scara larga in ultimele decenii pentru reducerea semnelor si simptomelor menopauzei si pentru prevenirea bolilor asociate cu imbatranirea. Dar noile dovezi indica o crestere a riscului survenirii unor afectiuni grave (boli cardiace, cancer la san, accident vascular cerebral) datorate acestui tip de terapie.

Menopauza este un proces biologic natural si nu o afectiune medicala. Desi se asociaza cu modificari hormonale, fiziologice si psihice, menopauza nu reprezinta sfarsitul tineretei si a vietii dvs. sexuale. In urma cu cateva secole, putine femei traiau dupa menopauza. In prezent insa, jumatate din viata se desfasoara dupa acest eveniment.
 

Menopauza consta in incetarea menstruatiei si denumeste perioada in care ovarele inceteaza sa mai produca hormoni sexuali: estrogen si progesteron. Menopauza nu este un eveniment izolat, ci mai degraba o perioada de tranzitie care incepe  intre 30 si 40 ani si dureaza pana la 50 sau chiar 60 ani. Semnele si simptomele menopauzei incep sa se manifeste inainte ca menstruatia sa inceteze definitiv. Absenta menstruatiei pe o perioada de 12 luni consecutive indica instalarea definitiva a menopauzei.